Home blog shtesa dhe medikamente

shtesa dhe medikamente

0
0

shtesa dhe medikamente

Walnuts

përmbajnë një substancë të quajtur pedunculagin, të cilën trupi metabolizohet në urolithina. Urolithins janë komponime që lidhen me receptorët e estrogjenit dhe mund të luajnë një rol në parandalimin e kancerit të gjirit.

Në një studim të kafshëve, minjtë që marrin arra të tëra dhe vaj arre kishin nivele më të larta të gjeneve shtypëse të tumorit sesa minjtë që marrin vaj perimesh.

bishtajoret, të tilla si fasulet, bizelet dhe thjerrëzat, janë të pasura me fibra, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të një personi për zhvillimin e kancerit.

Një meta-analizë e 14 studimeve tregon një lidhje midis konsumit më të lartë të bishtajoreve dhe rrezikut më të ulët të kancerit kolorektal.

Një studim tjetër shqyrton marrëdhëniet midis marrjes së fibrave të fasules dhe rrezikut të kancerit të gjirit.

Rezultatet e studimit tregojnë se njerëzit që hanin dieta të larta me fibra fasule kishin 20 përqind më pak të ngjarë të zhvillonin kancer të gjirit sesa ata që nuk i plotësonin marrjen e tyre të përditshme të fibrave.

Shtojcat dhe ilaçet

Megjithëse ushqimet e listuara më lart janë produkte të përditshme dhe të disponueshme, disa njerëz mund të mos duan të bëjnë ndryshime të rëndësishme dietike ose jetese. Në këtë rast, ka shumë shtesa dhe ilaçe të disponueshme që përmbajnë komponime antikancerogjene.

Vitaminat A, C dhe E janë të dukshme për vetitë e tyre antikancerogjene dhe janë në dispozicion si shtesa në shumicën e dyqaneve ushqimore kryesore.

Shumica e komponimeve me bazë bimore të listuara në të gjithë këtë artikull, të tilla si phloretin, anthocyanin dhe sulforaphane, vijnë në formë pilulash.

Ilaçet pa recetë, të tilla si aspirina dhe ibuprofen, gjithashtu mund të ulin rrezikun e kancerit në disa njerëz.

Flisni gjithmonë me një profesionist mjekësor përpara se të filloni një regjim të ri ilaçesh ose plotësuese.

Takej

Hulumtimi për parandalimin e kancerit përmes dietës është ende në fazat e hershme dhe kërkon testime të mëtejshme. Shkencëtarët kryen shumicën e studimeve të përmendura në qeliza ose minj.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se ngrënia e një diete të ekuilibruar të lartë në frutat, perimet dhe yndyrnat e mira do të përfitojnë shëndetin e përgjithshëm.

 • Kanceri i gjirit
 • Kanceri kolorektal
 • Kanceri/Onkologjia
 • Ushqimi/Dieta

Rrjeti ‘Daydream’ i trurit është më aktiv sesa kemi menduar

Hulumtimi i thyer ka hetuar rajonet e trurit të përfshira në aftësinë tonë për të zhvendosur në modalitetin Autopilot. Ky rrjet, rrjeti i paracaktuar i modalitetit, duket se është më pak pasiv sesa mendohet një herë.

Marrja e ditës përfshin një fleksibilitet të madh konjitiv-ose aftësinë për të rregulluar sjelljen tonë në një mjedis gjithnjë në ndryshim.

Lundrimi i botës është një punë e ndërlikuar. Fluturimi nga bisedat në llogaritjet komplekse, truri ynë bën një punë fisnike për të na ndihmuar të kalojmë pa probleme midis detyrave, duke u përshtatur vazhdimisht në rrethinën e tyre.

Sidoqoftë, për shumë nga orët tona të zgjimit, është një tjetër funksion i trurit që merr fazën qendrore: autopilot ynë. Kur drejtojmë një makinë, për shembull, veprimet tona janë automatike, bazuar në ndërtimet e mësuara të botës përreth nesh.

Kjo aftësi do të thotë që ne mund t’i përgjigjemi shpejt dhe me efikasitet mjedisit pa pasur nevojë të aktivizojmë qendra më të larta në tru. Si shembull, ngarja përfshin ndryshime të ingranazheve, frenim sa duhet, por jo shumë, duke sinjalizuar si duhet, duke shikuar për këmbësorët, duke ndaluar në shenjat e ndalimit dhe shumë më tepër — megjithatë ne mund t’i përfundojmë këto detyra njëkohësisht pa ndonjë shqetësim fare.

Pavarësisht ndërlikimeve të ngarjes në shtëpi, ne shpesh mund të arrijmë në destinacionin tonë dhe të mos kujtojmë shumë për udhëtimin; Autopiloti ynë është kujdesur për detajet në emrin tonë.

Selia e hulumtimit tonë ‘autopilot’

ka treguar që rrjeti i modalitetit të paracaktuar (DMN) është thelbësor për funksionin autopilot. Pjesët e trurit të përfshirë në DMN aktivizohen kur një person nuk është i përqendruar në asgjë në veçanti në botën e jashtme.

DMN ka tendencë të nxitet kur mendon për veten e tij, të tjerët, të kaluarën ose të ardhmen, dhe ajo është implikuar në ëndërrimin e ditës dhe endjen e mendjes.

Kur ne nuk po marrim pjesë në një aktivitet, DMN nxitet si parazgjedhje. Në të kundërt, kur kryeni detyra që kërkojnë vëmendje, shtypja e DMN përmirëson performancën.

Aktiviteti jonormal në DMN ka qenë i lidhur me një sërë kushtesh, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit, çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes dhe skizofrenisë. Pavarësisht se ka hartuar pjesën më të madhe të lidhjeve të DMN, megjithatë, ka ende shumë pyetje për t’u përgjigjur në lidhje me rolin e tij në njohjen "e shëndetshme".

Kohët e fundit, studiues nga Universiteti i Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar hodhën një vështrim të freskët në DMN. Ata donin të hetonin nëse dhe si kontribuon në detyrat e kërkimit të vëmendjes, të orientuara nga qëllimi që përfshijnë fleksibilitet konjitiv.

Gjetjet e tyre janë botuar në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Testimi i Rrjetit të Mode Default

Hulumtimi, i cili u drejtua nga Dr. Deniz Vatansever, përfshinte 28 pjesëmarrës që kryen një detyrë ndërsa ishin shtrirë në një skaner MRI.

Për detyrën, pjesëmarrësve iu treguan katër karta referimi të përhershme dhe një kartë e pestë, alternative. Atyre iu kërkua që të përputheshin me kartën e pestë me një nga katër origjinale bazuar në tre rregulla të mundshme: ngjyra, numri ose forma. Sidoqoftë, vullnetarëve nuk u është thënë rregulli, dhe ata duhej ta "përpunonin vetë" duke përdorur provë dhe gabim. Kjo i dha detyrës dy faza të dallueshme: ajo ku pjesëmarrësi po përpiqej në mënyrë aktive të kuptonte rregullin, ose fazën e blerjes, dhe një sekondë ku ata e kuptuan rregullin dhe po e zbatonin atë në detyrë, ose fazën e aplikimit.

Një ndryshim i veçantë në aktivitetin e trurit është vërejtur midis dy fazave. Në fazën e blerjes, u aktivizua Rrjeti i Vëmendjes Dorsal-një zonë e trurit të njohur për të luajtur një rol në informacionin e vëmendjes-u aktivizua. Por gjatë fazës së aplikimit, ishte DMN që ishte e angazhuar. U matën gjithashtu

ndryshimet individuale midis aktivitetit të trurit të pjesëmarrësve. Ata me aktivitet më të fortë midis DMN dhe qendrave të kujtesës në tru, siç është hipokampusi, e kryen detyrën më shpejt dhe më saktë. Kjo nënkupton që interpretuesit më të mirë po e kryenin detyrën më me sukses duke hyrë në kujtimet e ruajtura të rregullit të përcaktuar gjatë fazës së blerjes.

"Në vend që të presim pasivisht që gjërat të na ndodhin", shpjegon Dr. Vatansever, "Ne vazhdimisht po përpiqemi të parashikojmë mjedisin përreth nesh."

Ai vazhdon, duke thënë, "Provat tona sugjerojnë se është rrjeti i modës së paracaktuar që na mundëson ta bëjmë këtë. Në thelb është si një autopilot që na ndihmon të marrim vendime të shpejta kur dimë se cilat janë rregullat e mjedisit. "

Një anë e re e DMN

Këto gjetje ndryshojnë mënyrën në të cilën ne mendojmë për DMN; Nuk është aq pasiv sa mendohet dikur.

"Mënyra e vjetër për të interpretuar atë që po ndodh në këto detyra ishte se sepse ne i dimë rregullat, ne mund të ëndërrojmë për atë që do të kemi për darkë më vonë, dhe DMN fillon. Në fakt, Ne treguam se DMN nuk është një kalimtar në këto detyra: luan një rol integral për të na ndihmuar t’i kryejmë ato. "

Autori i Lartë i Studimit Dr. Emmanuel Stamatakis

Gjetjet mbështesin një teori që dy sisteme të dallueshme na ndihmojnë të marrim vendime: një sistem racional për vendime të llogaritura, dhe një sistem më të shpejtë që bën më shumë vendimet intuitive. Studimi aktual sugjeron që sistemi intuitiv mund të jetë DMN.

Marrja në kontroll me DMN mund të ketë implikime për të kuptuar dëmtimet e trurit ku mund të shfaqen çështje me kujtesë dhe impulsivitetin. Në mënyrë të ngjashme, DMN mund të luajë një rol në varësi, depresion dhe çrregullim obsesiv-kompulsiv.

Sigurisht, shumë më tepër hulumtime janë të nevojshme për të hyrë në detaje, por studimi aktual hedh një dritë të mirëpritur.

 • Neurologjia/Neuroshkenca
 • Psikologjia/Psikiatria

Lidhja midis artritit psoriatik dhe sëmundjes së zemrës

Artriti psoriatik (PSA) është një formë inflamatore e artritit që mund të ndikojë në lëkurë dhe nyje. Një organ në rritje i hulumtimit lidh gjendjen me sëmundjen e zemrës.

PSA është një sëmundje autoimune, që do të thotë se ndodh choco lite shqip kur sistemi imunitar gabimisht fillon një sulm në trup. Ky sulm mund të shkaktojë inflamacion dhe dhimbje.

Ekziston një lidhje e njohur midis PSA dhe shëndetit të zemrës, me hulumtime që tregojnë se PSA rrit rrezikun e kushteve kardiovaskulare. Ka të ngjarë që simptomat specifike të PSA dhe rritja e gjasave të faktorëve të tjerë të rrezikut të luajnë një rol.

Në këtë artikull, ne shpjegojmë lidhjen midis PSA dhe sëmundjes së zemrës. Ne gjithashtu mbulojmë ato që thonë hulumtimi i fundit dhe sugjerojmë strategji për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare kur jetojnë me PSA.

doesfarë thotë hulumtimi?

Shumica e hulumtimeve ekzistuese që eksplorojnë lidhjen midis sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve reumatologjike janë përqendruar në artritin reumatoid. Kohët e fundit, megjithatë, ka pasur një organ në rritje të hulumtimeve që lidh PSA dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Në një meta-analizë të vitit 2016, studiuesit ekzaminuan të dhëna nga 11 studime që përfshijnë gjithsej më shumë se 30,000 njerëz me PSA. Ata zbuluan se njerëzit me PSA kishin një rrezik 43% më të lartë të sëmundjes kardiovaskulare sesa ata pa PSA. Ky konstatim sugjeron që PSA është një faktor i pavarur rreziku në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Sidoqoftë, hulumtimi sugjeron gjithashtu që simptoma specifike të PSA, siç është inflamacioni në nyjet sakroiliake në pjesën e pasme, mund të rrisin mundësinë e një personi për një ngjarje kardiovaskulare. Në një studim të vitit 2014, studiuesit identifikuan një lidhje midis inflamacionit në nyjet sakroiliake dhe rritjes së aortitit. Aortiti është termi për inflamacionin e aortës, i cili është një paraardhës i njohur i sëmundjes kardiovaskulare.

PSA dhe shumica e formave të sëmundjes së zemrës janë kushte inflamatore. Kur sistemi imunitar fillon një përgjigje inflamatore, ai prek sistemet në të gjithë trupin, përfshirë nyjet, lëkurën dhe zemrën. Inflamacioni kronik është një faktor i njohur rreziku për sëmundjet e zemrës, dhe gjithashtu mund të shkaktojë dëme në enët e gjakut.

Përveç faktorit të rrezikut të inflamacionit kronik të trupit, njerëzit me PSA gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të kenë faktorë tradicionalë të rrezikut për sëmundjet e zemrës, siç është diabeti ose mbipesha.

Në një studim të vitit 2019, studiuesit zbuluan se ata me PSA kishin më shumë të ngjarë të kishin diabet tip 2, hipertension, hiperlipidemi (nivele të larta të yndyrës në gjak) dhe mbipesha. Këta janë të gjithë faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës.

Sindromi metabolik është një term ombrellë për një grup kushtesh që rrisin rrezikun e sëmundjes së zemrës. Në një studim tjetër, studiuesit zbuluan se 44% e atyre me PSA kishin sindromën metabolike. Njerëzit me PSA të rëndë kishin më shumë të ngjarë të kishin sindromën metabolike.

Strategjitë për parandalimin

Njerëzit me PSA mund të ndërmarrin hapa për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare dhe sëmundshmërisë.

Kuptoni faktorët e rrezikut

Individët me PSA duhet të marrin parasysh nëse ata tashmë janë në rrezik më të lartë të sëmundjes kardiovaskulare për shkak të faktorëve të tjerë të rrezikut, të cilat përfshijnë:

 • Presioni i lartë i gjakut
 • Kolesterol i lartë
 • Diabeti i tipit 2
 • Historia e pirjes së duhanit
 • Jeta e ulur
 • Pesha e tepërt e trupit
 • Në vitin 2019, Kolegji Amerikan i Kardiologjisë dhe Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) nxorën udhëzime të reja për parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Në këto udhëzime, ato përfshijnë psoriasis dhe sëmundje të tjera inflamatore reumatike si përmirësues të rrezikut për sëmundjet e zemrës. Ata këshillojnë që faktorët që rritin rrezikun siç është PSA duhet të udhëzojnë ndërhyrjet parandaluese për të rriturit që janë në rrezik të sëmundjeve të zemrës.

  Ata me PSA mund të përfitojnë nga ekzaminimi i rregullt për faktorët e rrezikut të sëmundjes së zemrës, përfshirë presionin e gjakut, kolesterolin dhe peshën e tepërt të trupit.

  Rishikimi i ilaçeve me një mjek

  Disa ilaçe për PSA mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së zemrës, ndërsa të tjerët mund ta rrisin atë.

  Për shembull, steroidet mund të rrisin nivelin e kolesterolit dhe të bëjnë që trupi të bëhet më pak i ndjeshëm ndaj insulinës. Nga ana tjetër, kjo mund të kontribuojë në rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare.

  Në të kundërt, ilaçet antirheumatike modifikuese të sëmundjeve (DMARD) jo vetëm që mund të lehtësojnë dhimbjen në nyje, por edhe të mbrojnë zemrën.

  Bëni rregullime të stilit të jetës

  Një person mund të bëjë ndryshime të thjeshta në dietën e tyre dhe zakonet e përditshme për të ndihmuar në uljen e simptomave të PSA dhe përmirësimin e shëndetit të zemrës. > Peshku yndyror, siç janë salmoni dhe skumbri, përmbajnë acide yndyrore anti-inflamatore. Hulumtimi ka treguar që konsumimi i këtyre peshqve mund të mbrojë ata me PSA nga sëmundjet e zemrës.

  Reduktimi i marrjes së sheqerit gjithashtu ndihmon në uljen e inflamacionit.

  Për më tepër, pesha e tepërt mund të rrisë rrezikun e PSA dhe sëmundjeve të zemrës. Humbja e peshës mund të ndihmojë në simptomat e PSA, të tilla si butësia e nyjeve, dhe gjithashtu ul rrezikun e sëmundjes së zemrës.

  Ilaçet për të kontrolluar kolesterolin, presionin e gjakut dhe sheqerin në gjak mund të jenë të dobishme për disa njerëz që jetojnë me PSA.

  Për duhanpirësit, heqja dorë nga pirja e duhanit do të ulë rrezikun e sëmundjes së zemrës. Ai gjithashtu do të promovojë shëndet më të mirë të përgjithshëm.

  Takeaway

  PSA është një gjendje kronike me lidhje të njohura me sëmundjen kardiovaskulare. Hulumtimi sugjeron që PSA është një faktor i pavarur rreziku në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Njerëzit me PSA gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të kenë faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet e zemrës, siç është sindroma metabolike. Sidoqoftë, këta individë mund të ndërmarrin disa hapa për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare dhe sëmundshmërisë. Këto përfshijnë të mësuarit dhe të qenit i vetëdijshëm për faktorët e rrezikut, duke iu nënshtruar ekzaminimit të rregullt dhe miratimin e një jetese të shëndetshme. Një mjek mund të ofrojë këshilla nëse ndonjë ilaç mund të jetë gjithashtu i dobishëm.

  Lexoni këtë artikull në Spanjisht.

  Rreziqet e pasivitetit fizik të rishikuar në studimin 45-vjeçar

  Një studim, që shtrihet mbi gati gjysmë shekulli, tregon se pasiviteti fizik është i dyti vetëm për pirjen e duhanit si një faktor rreziku për vdekshmërinë.

  Nivelet e fitnesit kanë kohë që dihet se luajnë një rol të rëndësishëm në rruajtjen e një numri të sëmundjeve serioze.

  Në të njëjtën kohë, provat kanë qenë në rritje të vazhdueshme që demonstrojnë implikimet negative shëndetësore të një stili jetese të ulur.

  Për shembull, një meta-analizë e botuar në revistën Diabetologia në vitin 2012, arriti në përfundimin se:

  "Koha e ulur është e lidhur me një rrezik të shtuar të diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe kardiovaskulare dhe kardiovaskulare dhe Vdekshmëria e të gjitha shkaqeve. "

  Në mënyrë të ngjashme, një meta-analizë tjetër, e botuar në PLOS One në 2013, mati sasinë e kohës së uljes ditore dhe si ndikon në vdekshmëri; Ata arritën në përfundimin:

  "Sasi më të larta të kohës totale ditore të uljes shoqërohen me rrezik më të madh të vdekshmërisë gjithëpërfshirëse dhe aktiviteti fizik i moderuar deri në fuqi duket se dobëson shoqatën e rrezikshme."

  Duke hartuar fitnesin dhe vdekshmërinë

  Përkundër këtij sfondi të hulumtimit, studimi aktual i afrohet pyetjes nga një kënd paksa i ndryshëm dhe më i drejtpërdrejtë. Në një nga studimet më të gjata të llojit të tij, të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese, studiuesit hetuan nivelet e fitnesit dhe efektin e tyre në jetëgjatësinë gjatë pothuajse gjysmë shekulli.

  Një ekip — i udhëhequr nga Dr. Per Ladenvall nga Departamenti i Mjekësisë Molekulare dhe Klinike, Akademia Sahlgrenska në Universitetin e Gothenburg, Suedi — përdori të dhëna nga "Studimi i burrave të lindur në 1913." Në total, 792 burra u ndoqën për 45 vjet.

Admin Уважаемые посетители, если у Вас возникли какие-либо вопросы, Вы можете их задать в комментариях. Мы обязательно Вам ответим в течении суток.